El presente blog está dedicado a la figura de Gaius Iulius Caesar, el romano más grande de todos los tiempos, así como al concurso sobre su figura que se realiza anualmente en el Colegio Sagrada Familia PJO de Valencia entre mis alumnos de ESO. También me sirve como medio de expresión y comunicación con mis alumnos y mis compañeros de Historia, de Clásicas, de Ludi Saguntini,de Prosopon, de Chiron y de cualquier curioso que se quiera acercar. Mi nombre es Txema Gil. Sed bienvenidos.

martes, mayo 29, 2012

Finalistes de la IX edició del Concurs Anual "El Gran Julio César 2012"

Hem arribat a la fi de les rodes classificatòries del nostre concurs anual. La competència ha segut dura i el treball i actitud de gairebé tothom, molt positiva. 

Gràcies al concurs coneguem moltes més coses de Roma, del seu sistema de govern, costums, tradicions, lleis, dret, mitologia, personatges, llocs... Sembla molt difícil d'estudiar però fent-lo apreneu moltes més coses del major imperi de la Història que la resta d'alumnes de 1r d'ESO de qualsevol col.legi o institut d'Espanya.  

Allò que vos ha de importar realment no és el resultat final, guanyar o perdre mig punt a l'examen o qualsevol cosa similar. Veniu a l'escola a aprendre i si heu fet les coses com cal, heu aprés moltíssim. Així doncs, objetiu complit.

Després vos agradarà més o menys el concurs o la seua dinàmica, però el més important és el bagatge cultural que vos deixa i altres ensenyaments dels quals no sou conscients però els adquiriu...

Ja ho crec que els adquiriu! 

Aquesta serà la darrera edició del concurs de moment. La direcció del col.legi ha decidit que l'any que ve no seré professor de Socials de 1r d'ESO, ni de Cultura Clàssica, ni de Teatre...
No tinc doncs ni motius ni excusa per a continuar amb aquest concurs, perque no es pot ubicar en cap de les programacions didàctiques a les que he de fer front enguany. Haurem doncs de deixar-lo de banda.
Molts de vosaltres estareu contents, sobretot aquells que no vos agrada la cultura de l'esforç, del sacrifici ni l'esperit de superació que aquest concurs sempre ha dut implícit. L'acuseu d'injust, però aquest concurs és una escola de la vida, on no sempre els que estudien obtenen recompensa i cal caure i tornar a alçar-se, de vegades tots els dies.
Jo volia que aprenguereu aquesta lliçó amb un cost de només mig punt a un examen i volia que ho fereu amb aquest concurs abans d'enfrontar-vos a la vida. La vida no serà tan benévola ni vos cobrarà un preu tan ínfim. Però si no l'heu aprés ho fareu de forma més traumàtica. Pitjor per a vosaltres i millor per a tots els que hagen aprés a superar-se, a esforçar-se i a alçar-se quan caus.
Fi del discurs.

Tal volta al futur, el Gran Julio César torne a reviscolar. El temps ens ho dirà.
La semifinal i la Gran Final la farem a la Setmana Cultural del centre, la segona o tercera setmana de juny. Ja indicarem el dia exacte quan el tingam confirmat.

El resultat final després de tres sessions de preguntes entre els alumnes ha sigut el següent:

1r ESO A 

Finalistes: 
Irene Hernández, Víctor Gil, Árisa Horie i Teresa Piqueres.

(reserves: Cristina Gómez, Sergio Izquierdo i Laura Gimeno) 

1r ESO B

Finalistes: 

Daniel Moliner, Marta López i Cecilia Cano
(reserves: Borja Jabaloyes, Natalia Jorquera i Nerea García ) 

2n ESO A

Finalistes:

Gema Hurtado, Alejandro Talavera i José Moliner

(Reserves seran Itziar Oquendo, Laura Téllez, Andrea Santamans i Eva Pascual)

2n ESO B
Finalistes: 

Nuria Valladolid, Carla Naharrós i Pablo Tornero
(reserves: Malena Pena, Julia Balfagón i Roberto Martí) 


Enhorabona a tots i estudieu. El premi per al guanyador absolut, a més de l'honor i la glòria, d'una figureta de César, d'un diploma i un llibre, serà un Menció d'Honor a la nota final del curs en Socials.

Els daus estan llançats...